Witaminy z grupy B - gdzie występują?
  • 6 lutego, 2024

    Witaminy z grupy B to substancje, które odpowiadają przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i ogólne zdrowie psychiczne. Pozytywnie wpływają na samopoczucie, funkcje intelektualne, działają tonizująco, wykazują właściwości regeneracyjne. Odgrywają ważną rolę w metabolizmie, uczestnicząc m.in. w procesie wchłaniania węglowodanów. Zamieniają glukozę w energię, która jest dostarczana do mózgu, w celu poprawy jego funkcjonowanie.

    Co prawda każda witamina B pełni inną rolę, lecz gdy weźmiemy je razem jako kompleks witamin z grupy B, otrzymamy niesamowicie bogatą mieszankę o działaniu synergistycznym. W naszej klinice podajemy go w postaci wlewu dożylnego, jest to substancja działająca pod nazwą kompleks witaminy B complex.

    Witamina B1 – właściwości

    Witamina B1 – znana również jako tiamina – została wyodrębniona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka. Odpowiada za regenerację układu nerwowego oraz metabolizm węglowodanów. Jest koenzymem wielu reakcji enzymatycznych kontrolujących procesy bioenergetyczne. Wspomaga również wzrost i pracę układu sercowo-naczyniowego. Witamina B1 łagodzi ból, przyspiesza gojenie się ran, pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów. Naturalne źródła witaminy B1:

    • kiełki pszenicy,
    • drożdże,
    • mięso wieprzowe,
    • otręby pszenne,
    • ryż, makaron, talerz,
    • produkty mleczne: mleko i jogurt,
    • chleb graham,
    • różne gatunki ryb, w tym śledź, łosoś, makrela,
    • owoce: banan, malina, jabłko, arbuz, brzoskwinia, awokado.

    Witamina B2 – właściwości

    Witamina B2 – znana również jako ryboflawina – bierze udział w procesie utleniania i redukcji, a także w przemianie lipidów i aminokwasów. Wraz z witaminą A pozytywnie wpływa na błony śluzowe, w tym wyściółkę przewodu pokarmowego, nabłonek naczyń krwionośnych i skórę, a także drogi oddechowe. Witamina B2 bierze udział w transporcie tlenu w soczewce, wspomaga prawidłowe procesy widzenie i chroni przed zaćmą. Jego obecność w organizmie jest niezbędna do wydzielania kortyzolu – hormonu o właściwościach przeciwzapalnych.

    Bierze również udział w tworzeniu hormonów tkankowych, które regulują ważne procesy zachodzące w naszym organizmie, takie jak aktywność serca czy skurcze mięśni. Witamina B2 wpływa pozytywnie na produkcję neuroprzekaźników, zapewniając tym samym prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Bierze również udział w produkcji hormonów i hemoglobiny.
    Naturalne źródła witaminy B2:

    • wieprzowina i drób,
    • wątroba,
    • mleko i inne produkty mleczne,
    • groszek suszony,
    • jajko,
    • zielona część warzyw,
    • niektóre rodzaje ryb: łosoś, makrela, pstrąg,
    • owoce morza (głównie małże),
    • grzyby,
    • orzechy i suszone owoce: dynia, słonecznik, sezam, orzech i migdał.

    Witamina B3 – niacyna

    Witamina B3, znana również jako niacyna, przyjmowana w dużych dawkach (powyżej 1g dziennie), jest bardzo przydatna w leczeniu miażdżycy. Dodatkowo badania pokazują, że witamina B3 ma właściwości przeciwmigrenowe.

    Czytaj także: Niacyna, czyli witamina B3 – działanie, występowanie i zastosowanie

    Witamina B4 – występowanie

    Witamina B4 – znana również jako cholina – jest pochodną tej witaminy. Jest częścią niektórych fosfolipidów, w tym lecytyny. Witamina B4 stymuluje mózg, wpływając na zdolność koncentracji i zapamiętywania. Bierze również udział w tworzeniu i utrzymaniu prawidłowej struktury komórkowej, która kontroluje pracę mięśni, pracę serca i układu oddechowego.

    Cholina bierze udział w regulacji gospodarki lipidowej. Uważa się również, że obniża ryzyko wystąpienia i rozwoju nowotworów. Jej rola dla kobiet w ciąży jest niezwykle istotna – witamina B4 bierze udział w rozwoju mózgu i układu nerwowego płodu oraz zapobiega (podobnie jak kwas foliowy) wadom wrodzonym. Ponadto cholina poprawia przepływ krwi przez łożysko oraz transport składników odżywczych. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i nadciśnienie u dzieci.
    Naturalne źródła witaminy B:

    • podroby, w tym wątroba,
    • żółtko jajka,
    • wołowina,
    • groszek suszony,
    • niektóre gatunki ryb, m.in. tilapia i tuńczyk,
    • arachid,
    • kapusta i sałata,
    • kiełki pszenicy i otręby pszenne.

    Witamina B5 – właściwości

    Witamina B5 to mieszanka kilku związków: kwasu pantotenowego, pantenolu, panteiny i koenzymu A. Jej działanie jest bardzo wszechstronne, gdyż wpływa ona na gospodarkę energetyczną organizmu. Koenzym A bierze udział w tworzeniu hormonów sterydowych, cholesterolu, neuroprzekaźników, hemoglobiny oraz witamin D i A. Kwas pantotenowy jest potrzebny do produkcji przeciwciał, wspierania naszej odporności i ochrony przed infekcjami różnego pochodzenia. Zapewnia również regenerację komórek naskórka i błon śluzowych, działa przeciwzmarszczkowo i zapobiega siwieniu włosów. W tym miejscu należy zauważyć, że postawiono hipotezę o korzystnym działaniu witaminy B5 w walce z trądzikiem, choć wciąż wymaga to naukowej weryfikacji. Witamina B5 zwalcza zmęczenie, wspomaga pracę nerwów i pracę umysłową. Badania przeprowadzone w 2006 roku w USA również wykazują jej właściwości przeciwnowotworowe.

    Jakie są naturalne źródła tej witaminy? Źródła witaminy B5 to:

    • drożdże,
    • wątroba, drób, tłuste ryby,
    • jajko,
    • mleko i jego pochodne,
    • otręby,
    • drzewo grochu,
    • ziemniaki, brokuły,
    • pomarańcze, banany, awokado, melony,
    • Brązowy ryż,
    • chleb pełnoziarnisty,
    • Grzyb,
    • orzechy, masło orzechowe.

    Witamina B6 – właściwości

    Witamina B6 – znana również jako pirydoksyna – ma pozytywny wpływ na wiele układów. Wspomaga układ nerwowy, wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na serce i skórę, łagodzi dolegliwości związane z artretyzmem. Wykazuje zdolność do metabolizowania wielu składników odżywczych na energię. Odgrywa ważną rolę w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Witamina B6 jest również bardzo pomocna w leczeniu wielu zaburzeń emocjonalnych. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu hormonów i kontroli metabolizmu.

    Bardzo oczywistą korzyścią witaminy B6 jest jej wpływ na skórę, nie tylko utrzymujący ją w dobrej kondycji, ale także wspomagający leczenie problemów takich jak AZS, łupież, trądzik i wypadanie włosów. Ma pożyteczne działanie w leczeniu łuszczycy i czerniaka. Pirydoksyna uczestniczy w syntezie hemoglobiny i wspomaga leczenie anemii. Chroni również przed wystąpieniem miażdżycy, co spowodowane jest wysokim poziomem homocysteiny w organizmie. Regularna suplementacja witaminy B6 w dużych dawkach zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona u palaczy. Dodatkowo w połączeniu z magnezem pozytywnie wpływa na zachowanie dzieci z autyzmem.

    Witamina B6 występuje następujących produktach spożywczych:

    • otrębach pszennych,
    • fasoli, brukselce, marchwi, brokułach,
    • wątróbce,
    • drobiu,
    • makreli, dorszu, łososiu,
    • kaszy gryczanej, soi,
    • jajkach,
    • orzechach włoskich i ziemnych,
    • kiwi, bananach, pomarańczach.

    Witamina B7 – biotyna

    Witamina B7 – znana również jako biotyna – pochodzi od łacińskiego słowa „vita”, które oznacza „życie”. Sformułowanie to wprowadził polski naukowiec Kazimierz Funk, który stanowczo stwierdził, że niezbędna jest do życia człowieka. Głównym zadaniem witaminy B7 jest regulacja prawidłowego funkcjonowania enzymów karboksylazy, które biorą udział w wielu szlakach metabolicznych w organizmie, takich jak wytwarzanie glukozy czy kwasów tłuszczowych potrzebnych do produkcji energii.
    Jej najważniejsze i sprawdzone działania naukowe to:

    • poprawa stanu skóry (awitaminoza powoduje wysypki, łuszczycę, łojotokowe zapalenie skóry),
    • wzmocnienie łamliwych paznokci,
    • korzystny wpływ na strukturę włosów,
    • zapobieganie występowania wad wrodzonych,
    • wspomaganie metabolizmu makroskładników odżywczych.
    • wspomaganie zarządzania poziomem cukru we krwi. U osób z cukrzycą typu II wykazano, że witamina B7 wraz z chromem obniżają poziom cukru we krwi, a ponadto mają pozytywny wpływ na zmniejszenie objawów neuropatii cukrzycowej.

    Oto naturalne źródła witaminy B7, które warto uwzględnić w swoim menu:

    • nabiał,
    • ryby morskie,
    • żółtka jaj,
    • podroby,
    • mięso,
    • awokado,
    • bataty, kalafior,
    • grzyby,
    • pestki, orzechy, nasiona.

    Witamina B8 – działanie

    Witamina B8 – znana również jako inozytol – jest często określana jako „witamina zdrowia”. Dlaczego? Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, w tym na stabilność nastroju. Odpowiada za prawidłowe stężenie cynku i miedzi w komórkach mózgu (wysoka zawartość miedzi powoduje nerwicę, psychozę, drażliwość, agresywne zachowania). Ma również korzystny wpływ na działanie serotoniny, jest stosowany w walce z objawami zaburzeń kompulsywnych, nerwicą, schizofrenią i bulimią. Inozytol bierze udział w rozwoju komórek szpiku kostnego.

    Witamina B8 to doskonały środek w profilaktyce chorób naczyń krwionośnych i serca. Ze względu na działanie anaboliczne jest często stosowany przez sportowców. Skutecznie obniża również poziom glukozy we krwi, wspomaga odchudzanie i zapobiega zachorowaniu na cukrzycę. Inozytol zapobiega również wypadaniu włosów, wysypkom i egzemie. Jego prawidłowy poziom jest ważny dla kobiet planujących ciążę, gdyż niski poziom może prowadzić do rozwoju hiperinsulinemii i zespołu policystycznych jajników (PCOS), który jest przyczyną niepłodności. Witamina B8 jest również ważna dla mężczyzn, których niedobór może prowadzić do impotencji i niepłodności.

    Obecność witaminy B8 odnotowano w następujących produktach:

    • podroby,
    • mięso,
    • nasiona roślin strączkowych,
    • kiełki,
    • mleko,
    • drożdże,
    • orzechy,
    • jajka,
    • warzywa,
    • owoce cytrusowe,
    • pieczywo pełnoziarniste.

    Witamina B9 – właściwości

    Kolejną witaminą z grupy B jest witamina B9. Nazywana jest bardzo różnie: witamina M, witamina BC, witamina B11, folacyna. Często nazywana jest kwasem foliowym, znanym wszystkim przyszłym mamom, ponieważ witamina ta bierze udział w procesach niezbędnych do prawidłowego wzrostu i podziału komórek płodowych. Jest nieoceniony w okresie płodowym i niemowlęcym, kiedy organizm bardzo silnie się rozwija.

    Kwas foliowy wpływa na poziom homocysteiny, czyli białka, którego podwyższony poziom wskazuje na ryzyko miażdżycy i wszystkich jej groźnych następstw. Ponadto substancja ta – we współpracy z witaminą B12 – uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek. Istnieje również teoria, że ​​kwas foliowy chroni przed rozwojem raka, dlatego jest czasami stosowany w terapii przeciwnowotworowej.

    Naturalne źródła witaminy B9 (kwasu foliowego) to m.in.:

    • owoce,
    • ciemnozielone warzywa,
    • rośliny strączkowe,
    • pełnoziarniste produkty zbożowe.

    Witamina B12 – właściwości

    Witamina B12 (kobalamina) zawiera cząsteczki kobaltu. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i hematopoezie. Witamina B12 łączy się w układzie pokarmowym z tzw. czynnikiem wewnętrznym IF (Castle factor), który wytwarzany jest w żołądku i pełni funkcję transportową. Kobalamina jest nie tylko aktywna w procesie podziału komórek, produkcji czerwonych krwinek i syntezie mieliny (składnika osłonki nerwowej), bierze również udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych. Odgrywa również ważną rolę w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Jest niezwykle ważna w dojrzewaniu komórek nabłonka. Pozwala również na utrzymanie stabilnego zdrowia psychicznego, zmniejszenie zmęczenia oraz poprawia sprawność umysłową.

    Naturalne źródła witaminy B12 to m.in.:

    • mięso,
    • niektóre gatunki ryb,
    • jaja,
    • mleko, przetwory mleczne.

    Witamina B17 – właściwości

    Zwróćmy większą uwagę na tajemniczą substancję – witaminę B17, zwaną amigdaliną. Kontrowersje wokół jej użycia skłoniły nas do odkrycia tajników jej działania. Dans cette Courte étude, je m’appuierai – avant tout – sur les riches exériences thérapeutiques du dr Andreas Puttich, quil a décrites dans son livre révolutionnaire, à mon avis.

    Amigdalina zbudowana jest z trzech składników: cyjanku, aldehydu benzoesowego oraz powiązanych i zneutralizowanych cząsteczek cukru. Naturalnym źródłem amigdaliny są nasiona owoców pestkowych (nasiona moreli i jabłek), a także niektóre ziarna.

    Witamina B17 jest nieszkodliwa dla zdrowego organizmu. Molekuła B17 rozpada się na części pierwsze tylko w wyniku działania enzymu zwanego alfa-glukozydazą, przez co staje się trucizną dla organizmu. Co najważniejsze, enzym ten nie znajduje się w zdrowych komórkach, a jedynie w tkankach nowotworowych, czyli komórkach nowotworowych. Z tego powodu w zdrowych tkankach nie są uwalniane toksyny, ponieważ służy to organizmowi do rozpoznawania i eliminacji szkodliwych komórek. Ochronę zdrowych komórek w organizmie zapewnia specjalny enzym – rodanaza. Krótko mówiąc, witamina B17 atakuje tylko komórki rakowe, eliminując komórki nowotworowe z organizmu.

    Wielu lekarzy pozytywnie ocenia działanie amigdaliny. Przedstawiamy Wam 3 opinie:

    • Jeśli witamina B17 działa, to znaczy, że działa… – Dr Richard Burk, USA,
    • Witamina B17 to najpotężniejsza broń przeciwnowotworowa – dr Andreas Puttich, Niemcy,
    • Moim zdaniem terapia witaminą B17 jest jedyną dostępną metodą leczenia raka – dr Hans Nieper z Niemiec.

    Pomimo powszechnego stosowania amigdaliny przez lekarzy na całym świecie i ich sukcesów terapeutycznych, doświadczenia z jej zastosowaniem w leczeniu pacjentów w Polsce są bardzo ograniczone. Pozostaje otwarte pytanie dotyczące tej sytuacji…

    Ta lecznicza molekuła, która może uratować wiele istnień, wydaje się w naszym kraju mało znana i niedoceniana. Mam nadzieję, że pewnego dnia to się zmieni. Mam tylko nadzieję, że nie będziemy musieli zbyt długo czekać…